Bydlení džungaráka

23.01.2011 19:27

 1) KLEC

Pro džungaráka je vhodná klec s menšími otvory mezi dráty, křeček by se nimi totiž mohl protáhnout. Terárium, při nejhorším akvárium není pro křečka příliš vhodný výběžek, jelikož zde špatně cirkuluje vzduch a místy se tam tvoří i vlhkost.

Doporučení

Materiál: kovová klec se dnem tvořeným mísou z plastu
Velikost: minimálně 50*30*25 cm, ideálně 70*40*35 cm
Konstrukce: s možností odklápění horní části (střechy)
Vzdálenost drátů konstrukce: 1,0-1,3 cm (vodorovné uspořádání drátů)
Plastová mísa: minimálně 7 cm vysoká 
 
 

*Pokud se hodláte pořídit si křečíka pouze jednoho, postačí mu i takováhle klec, ale prostě čím větší, tím lepší. Tuto klec sama pro křečka mám.*

 

2) DOMEČEK

I on se potřebuje cítit v bezpečí a prospat svoji noc pohodlně. Křeček by měl spát v domečku keramickém, dřevěném nikoli v plastovém. V plast. domečku se drží vlhkost a váš křeček může z toho onemocnět. NIKDY by domeček neměl mít DNO! Vždy je pro křečka příjemnější spát v hoblinách, než na tvrdém dně domku.

Domek půlkruhový se dřevem velký

 

3) PODESTÝLKA 

Je samozřejmé, že křeček nemůže spát/chodit na tvrdé podlaze klece. Tu mu musíme vystlat podestýlkou, nejlépe kupovanou (určenou k chovu těchto malých hlodavců).

NIKDY  křečkovi nedávejte piliny z nařezaného dřeva u vás doma (mohly by se mu dostat do očí a způsobit mu oční problémy)

NIKDY nedávejte noviny (tiskařská čerň je jedovatá), vatu, pletací přízi nebo umělá vlákna (mohou křečkovi ucpat žaludek) a slámu (poškrábe křečkovi zevnitř lícní torby)

Neměli byste jako podestýlku také dávat kočičí granulky/kamínky!!!


MŮŽETE POUŽÍT:  Hobliny, které se prodávají ve zverimexu i neparfémované kapesníčky

 

4) NAPÁJEČKA 

Napáječka je smysluplná věc, která křečkovi umožní pít opravdu čistou vodu. Není doporučováno aby křeček měl vodu v misce (často si ji zahází hoblinami a má mokrou podestýlku). Voda by se v napáječce měla měnit 2 x denně.


5) MISKA NA KRMENÍ

Na krmení křečkovi postačí drobná miska, nejlépe keremická...plastové může křeček převrhnout.

 

6) HRAČKY 

Křeček je jako dítě, nevydrží si chvíli nehrát a nedovádět, proto by měl mít ve výběhu aspoň dvě hračky.

Kolotoč

Dobrá zábava, avšak i při ní si může křeček leccos udělat. Proto raději volím kolotoče plastové, ty, které nemají mezery mezi šprušlemi. Když má kolotoč šprušle moc daleko od sebe, může křečkovi propadnout mezerou noha.

AVŠAK POZOR  na plast, pokud ho křeček pozře...může umřít.

Další hračky: houpačka, prolézačky ... vše k zakoupení ve zverimexích :-) 

 

7) DŘEVO NA HRYZÁNÍ

Křeček si potřebuje své stále dorůstající hlodáky obrušovat. Nejlepší k obrušování jeho zoubků jsou větve z ovocných stromů. Já také mu dávám i starý, tvrdý chleba .... ve zverimexu mají předměty k tomuhle určené. Pokud nebude mít křeček ve výběhu něco, k obrušování zubů, je docela pravděpodobné, že začne kousat do kovové konstrukce klece.