Jak křečka ochočit a jak s ním zacházet

24.01.2011 12:28

 

Ochočení křečka je velmi důležité

 

Dřív než budete moci brát křečka do ruky, budete ho muset ochočit, což znamená překonat jeho strach a získat jeho důvěru. Chce to čas a trpělivost, důvěra křečka se získává postupně. Neodkládejte to, křeček se snáze ochočuje, dokud je mladý. Když se budete křečkem zabývat, pořád na něj mluvte. Naučí se znát váš hlas. Rukama pohybujte opatrně - maličkému zvířatku připadají veliké a děsivé. Takové ochočení křečka může trvat tak tři týdny, ovšem je to individuální, nemyslete si, že křečci jsou všichni stejní. Někdo vám může začít důvěřovat po týdnu a jiný za měsíc. Neuspěchejte to, protože jinak se může stát, že budete muset začít znova od začátku, protože křeček ve vás ztratí důvěru.

 

Jak postupovat při ochočení:

  1. Nejdřív křečka pár dní pozorujte, abyste zjistili, kdy je vzhůru a aktivní - to je nejlepší doba na to začít ho ochočovat. Všimněte si, co rád jí, abyste pomocí oblíbených pochoutek mohli překonat jeho strach. Začněte dávat potravu přímo na podlahu klece, aby si křeček zvykl na vaši ruku a naučil se, že přináší potravu a neublíží mu. Po pár dnech nechte ruku v kleci, zatímco křeček jí.
  2. Když už k vám má křeček tolik důvěry, že jí vedle vaší ruky, položte potravu na dlaň. Může chvíli trvat, než vám křeček bude beze strachu jíst z ruky. Když to udělá, můžete ho jemně hladit jedním prstem po zádech, po směru růstu srsti. Nikdy ho nehlaďte po hlavě.
  3. Pak začněte křečka zvykat na zvedání. Když vám jí z dlaně, přidržte ho shora druhou rukou a jemně ho trochu nadzvednete, vždycky jen na pár okamžiků. Po několika dalších dnech, pokud vašemu křečkovi zvedání nevadí, můžete ho stejným způsobem v dlaních vzít úplně ven z klece.
  4. Hrajte si s ním nad stolem, nechte ho přebíhat z jedné dlaně do druhé. Brzo vám začne důvěřovat natolik, že vám vyběhne po paži.

 

Koušou křečci?

Vždycky myslete na to, že křečci koušou jen když jsou vyděšení, je to v podstatě jejich obrana. Proto je neděste a zacházejte s nimi hezky, aby neměli důvod vás kousnout. Kdyby se tak přeci jen stalo, kousnutí mladého křečka nijak zvlášť nebolí a ani neublíží. Občas se může stát, že vás křeček jakoby ochutnává, nelekejte se, nebo křečka vyděsíte a může vás pak doopravdy kousnout.

 

 

Nikdy!!!

Nikdy nebuďte křečka, když hluboce spí.

Nikdy nekřičte a nedělejte žádné nečekané prudké pohyby.

Nikdy ho neberte zezadu - musí vidět vaši ruku.

Nikdy ho pevně netiskněte - nechte ho přebíhat z jedné ruky do druhé.

 

Důležité!!!

  • hrajte si s křečkem každý den pokud možno ve stejnou dobu

 

 

  • pořád na něj tiše mluvte
  • hrajte si s ním jen krátce, ale často
  • držte ho vždycky nad stolem nebo nízko nad zemí, aby nepadal z výšky, kdybyste ho upustili